Mis on e-residentsus ja kellele on see kasulik?

Foto: pexels.com

E-residentsus on uuenduslik digitaalne lahendus, mis võimaldab inimestel üle kogu maailma saada turvaline ligipääs Eesti e-teenustele ja läbipaistvale ärikeskkonnale. Alates 2014. aastast on Eesti e-residentsus aidanud enam kui 110 000 inimesel ja nende ettevõtetel tegutseda asukohast sõltumatult. E-residentsus on eriti kasulik rahvusvahelistele ettevõtjatele ja vabakutselistele pakkudes paindlikku ja digitaalselt edumeelset ärikeskkonda.

E-residentsuse eesmärk on luua globaalsetele ettevõtjatele innovatiivne ärikeskkond, mis toob positiivset tulu nii Eesti majandusele kui ka kultuurile. See on osa Eesti digitaalse ümberkujundamise suuremast narratiivist, mis on kestnud juba kolm aastakümmet. E-residentsus võimaldab inimestel sõltumata nende füüsilisest asukohast juhtida oma äritegevust, kasutades Eesti digitaalseid teenuseid ja infrastruktuuri.

E-residentsuse taustalugu

Eesti alustas oma digitaalse teekonnaga 1990ndate alguses pärast iseseisvuse taastamist. Esimesed sammud olid valitsuse infosüsteemide arendamine ja lairibainterneti infrastruktuuri loomine, mis pakkusid aluse edasistele digitaalsetele uuendustele.

2000. aastal võeti kasutusele eesti ID-kaart, mis võimaldas kodanikel digitaalselt end identifitseerida ja kasutada erinevaid e-teenuseid. See oli oluline verstapost, kuna lõi aluse turvaliseks ja usaldusväärseks digitaalseks identiteediks. Järgmistel aastatel laiendati e-teenuseid, sealhulgas e-maksuameti, e-valimiste ja e-tervise süsteeme, mis tegid igapäevaelu ja valitsemise märkimisväärselt efektiivsemaks.

E-residentsuse programm käivitati ametlikult 2014. aastal, eesmärgiga pakkuda digitaalset identiteeti mitte ainult Eesti kodanikele, vaid ka välismaalastele. Programm võimaldab e-residentidel kasutada samu turvalisi ja tõhusaid e-teenuseid, mis on kättesaadavad Eesti kodanikele. See uuendus on muutnud Eesti maailma üheks juhtivaks digitaalseks innovatsioonikeskuseks, meelitades ligi rahvusvahelisi ettevõtjaid, idufirmasid ja investoreid.

E-residentsuse eelised

E-residentsus pakub mitmeid olulisi eeliseid, mis muudavad selle atraktiivseks rahvusvahelistele ettevõtjatele ja vabakutselistele.

1. Digitaalne äri juhtimine: E-residentsus võimaldab ettevõtjatel juhtida oma äri täielikult digitaalselt, sõltumata nende füüsilisest asukohast. E-residentidel on ligipääs kõikidele Eesti e-teenustele, mis muudab ettevõtte asutamise, juhtimise ja igapäevased toimingud äärmiselt mugavaks ja efektiivseks.

2. Vähendatud bürokraatia: E-residentsus vähendab oluliselt bürokraatiat ja paberimajandust. Ettevõtte registreerimine, maksude deklareerimine ja muud administratiivsed ülesanded saab lahendada kiiresti ja lihtsalt interneti teel. See võimaldab ettevõtjatel keskenduda rohkem oma põhitegevusele ja vähem aega kulutada administratiivsetele ülesannetele.

3. Turvaline digitaalne identiteet: E-residentsus annab kasutajatele turvalise digitaalse identiteedi, mida saab kasutada erinevates e-teenustes. Digitaalne identiteet on kaitstud kõrgeimate turvastandarditega, mis tagavad, et e-residentide andmed on turvalised ja kaitstud küberohtude eest. Digitaalset allkirja saab kasutada dokumentide allkirjastamiseks, mis on juriidiliselt siduv ja tunnustatud.

4. Ligipääs Euroopa Liidu turule: E-residentsus annab ettevõtjatele ligipääsu Euroopa Liidu ühisturule, mis on üks suurimaid ja rikkamaid turge maailmas. See võimaldab e-residentidel hõlpsasti tegutseda rahvusvahelisel tasandil, müüa oma tooteid ja teenuseid ELi liikmesriikides ning sõlmida ärisidemeid Euroopa ettevõtetega.

5. Paindlikkus ja kättesaadavus: E-residentsus pakub suurt paindlikkust ja kättesaadavust. Ettevõtjad saavad oma äri juhtida ükskõik kust maailmast, kasutades vaid internetiühendust. See on eriti kasulik neile, kes soovivad elada ja töötada erinevates riikides või kes reisivad tihti.

6. Kulutõhusus: E-residentsuse programmis osalemine on suhteliselt kulutõhus. Taotlustasu ja muud kulud on mõistlikud, võrreldes traditsiooniliste ettevõtte asutamise ja haldamise kuludega. Lisaks vähendavad digitaalsed lahendused vajadust füüsilise kohaloleku järele, mistõttu bussireisid Euroopasse ei põhjusta lisakulusid.

7. Innovatsiooni ja koostöö võimalused: E-residentsus avab uksi innovatsioonile ja rahvusvahelisele koostööle. Eesti digitaalse ärikeskkonna kaudu saavad ettevõtjad ligipääsu erinevatele koostöövõimalustele ja võrgustikele, mis aitavad kaasa nende ettevõtte kasvule ja arengule. Lisaks saavad nad osa Eesti edumeelsest ja toetavast ärikeskkonnast, mis soodustab innovatsiooni ja ettevõtluse arengut.

Kellele on e-residentsus kasulik?

E-residentsus on eriti kasulik ettevõtjatele ja start-upidele, kes soovivad rahvusvahelist äri ajada. See annab võimaluse asutada ja juhtida ettevõtet Eestis, kasutades digitaalseid lahendusi, ilma et oleks vaja füüsiliselt riigis viibida. Lisaks saavad vabakutselised ja kaug-töötajad e-residentsuse abil oma teenuseid pakkuda globaalsetele klientidele, kasutades turvalist ja usaldusväärset digitaalset identiteeti.

Kuidas saada e-residendiks?

E-residendiks saamine on lihtne ja koosneb mitmest järjestikusest sammust. Siin on samm-sammuline juhend e-residentsuse taotlemiseks:

1. Taotluse esitamine: Esimene samm e-residentsuse saamiseks on e-residentsuse taotlemine e-residentsuse ametlikul veebilehel e-resident.gov.ee. Taotluse esitamisel tuleb täita online-vorm, milles küsitakse isikuandmeid, kontaktandmeid ja muud vajalikku teavet.

2. Dokumentide esitamine: Taotlusega tuleb esitada ka kehtiv isikut tõendav dokument (pass või ID-kaart), hiljutine passifoto ja vajadusel täiendavad dokumendid, mis tõendavad taotleja tausta ja kavatsusi. Kõik dokumendid peavad olema skaneeritud ja üles laaditud taotlusvormi juurde.

3. Taotlustasu maksmine: Taotluse esitamisega kaasneb taotlustasu, mis katab taotluse menetlemise kulud. Taotlustasu saab maksta veebilehe kaudu krediitkaardi või pangaülekandega. Taotlustasu suurus võib varieeruda sõltuvalt taotleja kodakondsusest ja asukohast.

4. Taustakontroll: Pärast taotluse esitamist ja tasu maksmist viiakse läbi taotleja taustakontroll. Selle käigus kontrollitakse taotleja tausta ja võimalikke sidemeid kriminaalse tegevusega.

5. Taotluse heakskiitmine: Kui taustakontroll on edukalt läbitud, teavitatakse taotlejat taotluse heakskiitmisest. Sellele järgnevad juhised, kuidas ja kus saada kätte oma e-residentsuse kaart. Tavaliselt toimub see Eesti saatkonnas või konsulaadis, kuid võimalused võivad varieeruda sõltuvalt taotleja elukohast.

6. Kaardi kättesaamine ja aktiveerimine: Taotleja peab isiklikult kohale minema määratud asukohta, et saada kätte oma e-residendi kaart. Kaardi kättesaamiseks tuleb esitada isikut tõendav dokument ja allkirjastada vajalikud dokumendid. Pärast kaardi kättesaamist tuleb see aktiveerida, järgides kaasa antud juhiseid.

7. E-residentsuse kasutamine: Pärast kaardi aktiveerimist on taotleja ametlikult e-resident ja saab hakata kasutama kõiki e-residentsuse pakutavaid digitaalseid võimalusi. See hõlmab ettevõtte asutamist, digitaalset allkirjastamist, maksudeklaratsioonide esitamist ja palju muud. E-residendi kaart annab ligipääsu Eesti e-teenustele ja võimaldab juhtida äritegevust digitaalselt ja turvaliselt.

Copy
Tagasi üles