Kuidas vähendada kulusid?

Foto: unsplash.com

Kuidas vähendada kulusid? Kõige lihtsam vastus oleks, et tuleks hoopis suurendada tulusid ja jääbki rohkem raha alles. Samas tulude suurendamine ei ole ka nii lihtne ülesanne kui just ei soovi otsida lisasissetulekut (nt leida põhitöö kõrvalt lisatöö, asutada osaühing ja pakkuda selle kaudu teenuseid või tooteid jms) või ei küsi palgakõrgendust (mis praegusel ajal ei pruugi kuigi populaarne küsimus olla).

Millest alustada?

Vaata üle oma praegune rahavoog ehk millised on sissetulekud ja millised väljaminekud. Samuti võiks seada prioriteedid oma kulutustele - mida on päriselt vaja ja mis on sellised kulud, mille pealt võiks edaspidi säästa.

Seejärel vaata, kas ja mille pealt on võimalik kokku hoida.

Vaata kriitiliselt üle oma laenud. Kui sul on kiirlaenud ilma konto väljavõtteta või muud laenud võetud, siis võiksid üle vaadata tingimused. Kiirlaenud ilma konto väljavõtteta võib olla ka võimalus tasuda oma halvematel tingimustel võetud laenud. Kreditum.ee veebilehelt saab ühe taotlusega küsida erinevaid personaalseid laenupakkumisi (väikelaen, remondilaen jne), kuid pakkumise küsimine ei kohusta millekski. Samas on see hea võimalus Kreditum lehe kaudu saada ülevaade sellest, kas mõni teine laen (võrreldes olemasoleva laenuga) oleks paremate tingimustega. Näiteks Kreditum on välja toonud ka refinantseerimislaenu, millega saab mitmest liisingust või laenust liikuda ühele laenule, mis on esiteks lihtsamini hallatav (üks makse kuus, mitte mitu makset) ja üldjuhul on ka tingimused paremad.

Vaata üle ka see, et võib-olla läheb igakuiselt pangakontolt maha tasusid teenuste eest, mida sa enam ei vaja või isegi ei mäleta, et oled need tellimused teinud (näiteks veebist ajalehe tellimus, voogedastusplatvormi kasutamise tasu jms).

Kuna toidukauplustes on samuti hinnad viimasel ajal tõusnud, tasub teha ostunimekiri ja sellest ka kinni pidada. Samuti võiks külastada toidupoodi harvemini, sest sagedasel külastamisel võivad ikkagi tekkida spontaansed ostud, mis võivad lõpuks osutuda päris kulukaks.

Üle võiks vaadata ka meelelahutusele kuluvad summad ning jälgida hoolikamalt sooduspakkumisi kontsertidele ja teatrietendustele. See küll vajab veidi pikemalt ette planeerimist, kuid selliselt on võimalik siiski säästa.

Lastega peredel võib samuti kuluda palju meelelahutusele, kuid tasub silma peal hoida erinevatel tasuta pereüritustel, kus saab samuti lõbusalt perega aega veeta, kuid kulud ei ole nii suured.

Autoomanikel ei ole pääsu sellest, et kütusele kulub palju raha. Aeg-ajalt teevad ka kütuse edasimüüjad sooduspakkumisi, nii et tasub tähele panna. Samuti võib aeg-ajalt kasutada ühistransporti või planeerida paremini oma sõite, et kütuselt säästa.

Taaskasutus on samuti üks võimalus raha kokku hoida. Selle asemel, et minna ostukeskusest uusi riideid või jalanõusid vaatama, tasuks vaadata taaskasutuspoodidesse, kust võib leida väga originaalseid ning väga soodsa hinnaga asju

Copy
Tagasi üles